Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Είμαστε Όλοι Σινεφίλ! – Μέρος 5, The Dark Knight (2008, Christopher Nolan)





The Dark Knight, 2008 (Ο Σκοτεινός Ιππότης), σε σκηνοθεσία Christopher Nolan, με τους Christian Bale, Heath Ledger.

Θα ’θελα να ξεκαθαρίσω κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό για την ηθοποιία. Η απόδοση ενός ρόλου από τον ηθοποιό πρέπει να μας φωτίζει, όχι να μας αρρωσταίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι ηθοποιός σημαίνει φως. Οφείλει λοιπόν να μας πάρει από το χέρι και να μας βάλει στον ψυχισμό του χαρακτήρα του με απώτερο σκοπό την ικανοποίηση της εσωτερικής μας ανάγκης για υπέρβαση. Θέλουμε να δούμε τον καλύτερο εαυτό μας, να ταυτιστούμε και να εμπνευστούμε.
Στην περίπτωση του εξαιρετικά ταλαντούχου Heath Ledger και συγκεκριμένα στο The Dark Knight που τόσο διαφημίστηκε, βραβεύτηκε και αγαπήθηκε έχω να πω ότι όχι μόνο δε μας φωτίζει αλλά αντιθέτως παρουσιάζει την εικόνα ενός αξιολύπητου, ψυχικά άρρωστου καλλιτέχνη που χάθηκε μέσα στα αρνητικά στοιχεία του ρόλου και ηθελημένα τους επέτρεψε να αναλάβουν τα ηνία της συμπεριφοράς του. Θυσίασε τον εαυτό του γι’ αυτό που νόμισε πως αποκαλείται τέχνη. Θα ’θελα να ’μουν από μια πλευρά και να του φώναζα ότι έχασε εντελώς τον προσανατολισμό του. Γιατί τι να την κάνω μια ερμηνεία που όντως παρουσιάζει επιτυχημένα τη σκοτεινή πλευρά της ψυχής αν ο καλλιτέχνης που την ενσαρκώνει δεν έχει την εξυπνάδα και την ευελιξία να μου κλείσει πονηρά το μάτι;
Ο σωστός ηθοποιός παρατηρεί και σχολιάζει το ρόλο του μαζί μας, λέει «Κοιτάξτε με τι ενδιαφέρον τρόπο αντιδρά αυτός ο χαρακτήρας σε αυτή την κατάσταση», γίνεται καλύτερος από την δουλειά του και βελτιώνει κι εμάς. Όπως σε όλες τις δουλειές έτσι και σε αυτή υπάρχουν κάποιοι που για προσωπικούς λόγους επιλέγουν να είναι τόσο εργασιομανείς που στο τέλος ούτε την προσωπική τους ζωή βοηθούν αλλά ούτε τη δουλειά τους κάνουν σωστά. Ο George C. Scott όταν ρωτήθηκε πώς κρίνει τους ηθοποιούς απάντησε: 1. Καταρχάς, ποιος επικρατεί; Ο χαρακτήρας ή ο ηθοποιός; Εκτός ολίγων εξαιρέσεων θα έπρεπε να είναι ο χαρακτήρας. 2. Στο σινεμά υπάρχουν λίγα συναισθήματα που μπορεί να εκφράσει ένας ηθοποιός: αγάπη, θυμός, λύπη, φόβος. Ο ηθοποιός που ξεχωρίζει επινοεί ευρηματικούς τρόπους για να εκφράσει αυτά τα βασικά συναισθήματα. 3. Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό διαχωρίζει τους μεγάλους ηθοποιούς από τους καλούς. Στους μεγάλους ηθοποιούς την ώρα που παίζουν είναι προφανής και ξεκάθαρη η χαρά τους, η χαρά του παιξίματος.

Νίκος Παππάς (nikos_m_pappas@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου