Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ο ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ



Προς Dr Baba

Feriale
Ενταύθα

Αγαπητέ κύριε,

Απρόσμενες και επείγουσες υποχρεώσεις ίσως δε μου επιτρέψουν να παραστώ στην του Διαφωτισμού εκδήλωσίν Σας. Εν τοιαύτη περιπτώσει, παρακαλώ αναγνώσατε εις τους εκλεκτούς καλεσμένους σας το κάτωθι κείμενον:

Δεν θ’ αναφερθώ στους Διαφωτιστές της Εσπερίας. Η ενασχόληση με αυτούς με φοβίζει μήπως και οδηγηθώ στη Διασπορά και αναφωνήσω κι εγώ, ως και ο Ιώσηπος Μοισιόδαξ στην Απολογία του, «κατάντησα αλήτης εν ταις αλλοδαπαίς». Θα αναφερθώ σε Έλληνες. Κι απ’ όλους τους μεγάλους Έλληνες Διαφωτιστές, τον Γεώργιο Μαργαρίτη τον Θεσσαλό προτιμώ κι αυτόν θα μνημονεύω. Αυτόν που, ατσαλάκωτος, με κόκκινη γραβάτα, άσπρο πουκάμισο και μπλε κοστούμι, μαύρα παπούτσια, το μικρόφωνο στο δεξί, σφιχτά κρατημένο, το στόμα φαρδύ και την έκφραση πότε ειρωνική, πότε χαρούμενη και πότε πικραμένη, αυτόν που με την γνήσια λαϊκή φωνή, αυτήν των βάρδων των ορέων (ωραίων), μας δίδαξε, με τα πρώιμα αλληγορικά έργα του, ότι «δεν πρέπει δεν πρέπει δεν πρέπει να σβήσει ο δικός μας ο δεσμός», στη δε ώριμη περίοδό του ότι «όλοι οι δρόμοι στο πουθενά μας πάνε», αυτόν λοιπόν, που τη νύχτα της 5ης Ιανουαρίου 2006, βγήκε στη σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι κι αφού χαιρέτισε εμάς τους προσηλωμένους και εμποτισμένους (με τη διδασκαλία του) μαθητές του, σημείωσε: «Χρόνια Πολλά σε όλους σας και πιο πολύ στους Φώτηδες διότι αύριο, όπως θα ξέρετε, είναι των Φωτών»!!!



Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2010

Φώτης Μπατσίλας




Την παραπάνω επιστολή διάβασε με την στεντόρεια (ή, κατ’ άλλους, υπνο-στεντόρεια ...) φωνή του ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στο Feriale, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010, με υπόκρουση τη φωνή του Tom Waits, στα πλαίσια της εκδήλωσης TOM WAITS FOR NO ONE και ΔΙΑΦΩΡΑ/ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ. Αν και το μέρος του Διαφωτισμού εξετράπη αρχικώς σε ΔιαΦΩΤΗσμό και εν τέλει σε ΔιαΠοτισμό, τούτο δεν πτόησε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι, το μεν ζήτησαν την ανάρτηση της άνω επιστολής στο Διαδίκτυο, το δε απαίτησαν την διεξαγωγή παρόμοιων Διαποτιστικών εκδηλώσεων. Δεν γνωρίζουν όλοι, βλέπετε, ότι, εις Feriale (Σόλωνος και Ασκληπιού), ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ και από ώρα 19:30, ο Dr Baba διοργανώνει και προσφέρει μία μικρή έκπληξη!!!

1 σχόλιο:

  1. ΔιαΠοτισμένος, καθόλου ΔιαΦΩΤΙΣΜΕνος και εμφανώς απτόητος, προσμένω τα καλύτερα . . .
    Όσοι . . . . προσέλθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή