Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ



Τα έχουν πει αυτά οι καλλιτέχνες:

«Η απουσία σου βροχή
περνάει στα κόκαλά μου
και της ψυχής σου η αποχή
τραντάζει την καρδιά μου»
(Σπύρος Γιατράς – τραγούδι σε μουσική Αλέκου Χρυσοβέργη με τον Νίκο Μακρόπουλο, με τίτλο «Είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».)

Ή:

«Η απουσία σου φωτιά
καίει σώμα και καρδιά …»
(Σταμάτης Γονίδης)

Ή, ακόμα-ακόμα:

«Βαρέθηκα τις νύχτες μόνος να περνώ,
γύρνα κοντά μου γύρνα σε παρακαλώ,
λίγο ακόμα και το νιώθω πως θα τρελαθώ
στην απουσία της αγάπης πως ν’ αντισταθώ»
(Δημήτρης Παρασκευόπουλος – τραγούδι του Γιώργου Καμπουρίδη με τίτλο «Μείνε κοντά μου μια ζωή»).

Κακό πράγμα, λοιπόν, η απουσία, βροχή, φωτιά κι όλα τα δεινά του κόσμου ετούτου. Φανταστείτε δε να είναι αναγκαστική αυτή η απουσία. Ε, τότε, μα τω Θεώ, είναι τρελαίνεται κανείς: θέλεις κάτι και στο στερούν, δικαιούσαι να έχεις κάτι και στο αφαιρούν, έχεις δικαίωμα, πρέπει να βρίσκεσαι κάπου, να κάνεις κάτι και, αναγκαστικώς, με τη βία δηλαδή (μη φοβόμαστε τις λέξεις!) σε απομακρύνουν απ’ αυτό. Κατάσταση, κυρίες και κύριοι, ανυπόφορη, μπορείτε να το νοιώσετε, μην επεκταθώ περισσότερο.

Κάπως έτσι, λοιπόν, αισθάνθηκα την Τετάρτη το βράδυ, 17 Νοέμβρη, ανήμερα της γιορτής του Πολυτεχνείου, όταν με ρίγη συγκινήσεως παρακολούθησα την εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» του κ. Στέλιου Κούλογλου, «μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας», όπως εδήλωνε με κάθε ευκαιρία, φανερά συντετριμμένος, ο ίδιος ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής! Εξαναγκάσθηκε για δύο ολόκληρα χρόνια ο δημοσιογράφος και έμεινε μακριά από την ΕΡΤ, εστερήθη το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής (πώς το άντεξε, άραγε;), δεν προσέφερε στο Κοινό όλα όσα μπορούσε, ήθελε και εδικαιούτο να προσφέρει, και το κοινό, φεύ!, στερήθηκε τις εκπομπές και τις υπηρεσίες εν γένει του δημοσιογράφου αυτού. Σκοταδισμός!

Ευτυχώς όμως σ’ αυτή τη Χώρα τα πράγματα αργά ή γρήγορα αλλάζουν, η νομιμότης κάποτε αποκαθίσταται κι όλα πλέον λειτουργούν εν πλήρη τάξη και κατά τους θεσμούς. Έτσι, απεκατεστάθη και στην ΕΡΤ η ομαλότης, ο ίδιος ο άνω δημοσιογράφος ανέλαβε αρχικά θέση στο Δ.Σ. της Εταιρείας απ’ όπου, κατά την αρχική του δήλωση, παραιτήθηκε προκειμένου, όπως ήταν φυσικό και δίκαιο, «μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας» (μην ξεχνιόμαστε: «αναγκαστικής»), να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει, εκεί όπου δικαιούται, στη μικρή οθόνη της κρατικής τηλεόρασης. Από την προηγούμενη Τετάρτη, λοιπόν, ξανά στις οθόνες μας το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» (δεν γνωρίζω δε, συγχωρέστε με, εάν επανέρχεται και η έτερη εκπομπή του δημοσιογράφου, η «Θεματική Βραδιά»)!

Αντιλαμβάνεσθε, πιστεύω, τον ενθουσιασμό μου. Εύχομαι και ελπίζω ο κ. Κούλογλου, αν και παραιτήθηκε από τη θέση του στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, να πιέσει δια των εκπομπών του ώστε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας και αξιοκρατίας στην ΕΡΤ, και να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις που «αναγκαστικά» (χωρίς τη θέλεσή τους) στερήθηκαν όλοι οι των κατά το παρελθόν διωχθέντες (όπερ δέον όπως καταστή περίπου λαϊκόν αίτημα ...). Τα ονόματα είναι πολλά, θα αναφέρω δυο-τρία, ενδεικτικά, νομίζω, του μεγέθους της αδικίας και της μεθόδου των «αναγκαστικών απουσιών»: Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Μαρία Αλιφέρη και, φυσικά, Νίκος Μαστοράκης! Κύριε Κούλογλου, στηριζόμαστε πάνω σας. Μην μας απογοητεύσετε!

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2010

Φώτης Μπατσίλας


Υ.Γ. Στις φωτογραφίες κατάσειρά: 1. Ο Στέλιος Κούλογλου, 2. Ο λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Καμπουρίδης, 3. Το σήμα της εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» και 4. Η Μαρία Αλιφέρη (που την αγαπούμε και, φυσικά, «μας αγαπά»).

9 σχόλια:

  1. Δε σας παρακολουθώ,κύριε Φωτη!
    Δε γνωρίζω βεβαια καλώς το παρασκήνιο,οπότε πείτε μου(συγγνώμη κιόλας για τον ενικό που ακολουθεί χάριν ευφωνίας):
    Τι του προσάπτεις; Τι του προσάπτεις;
    Πως ο πατέρας του ήτο πτωχός κι εμποροράπτης;
    Ή κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Forester: Μα τι να προσάψω εγώ (ο αληθώς πτωχός και πένης) σ' Αυτόν; Εάν το έπραττα, θα είχα διαπράξει έγκλημα ("αγοραίως" κι ουχί στο "Προεδρικό Μέγαρο"). Έτσι, πρέπει να τονίσω ότι δεν ενστερνίζομαι τη γνώμη εκείνων που λένε (κακοηθέστατα, είν' αλήθεια) ότι ο κ. Κούλογλου εξέλαβε την άνοδο του νυν κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία ως ψήφο επιστροφής Του στην ΕΡΤ, ούτε, βέβαια, εκείνους που Τον κατηγορούν ότι θεωρεί την παρουσία Του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα "εκ των ων ουκ άνευ" για την ύπαρξη του ιδίου του μέσου, και συνεπώς, όταν δεν Του ανανεώνεται η σύμβαση ή δεν εγκρίνεται κάποια εκπομπή Του (αναγκαστική απουσία, το λοιπόν) τούτο ισοδυναμεί περίπου με ... πραξικόπημα. Αλλ' εγώ δεν τα πιστεύω αυτά. Εγώ ένα κείμενο για τον ... Καμπουρίδη ήθελα να γράψω, αλλά με πήρε η μπάλλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμ...Μάλιστα.
    Ας πούμε ότι αρχίζω να σας εννοώ.
    Αν ειναι έτσι όπως τα λέτε,τότε,να προσέχετε και να μην πατε ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο.
    Ουτε στο ηλεκτρονικό.
    Ξέρετε όμως τι ήθελα να σας ζητήσω,έκτακτε(και ίσως εποχιακέ)κύριε Φώτη μου;
    Να μας γραψετε κατιτίς για δυο περσινες ταινίες.
    Τον κυνόδοντα και τη Στρέλλα.
    Λοιπον; Να αναμένω ποστ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γύρνα κοντά μου γύρνα σε παρακαλώ...( ο στίχος)
    γυρνα στο θεμα σου ξανα (σε παρακαλω εγω)γιατι επαραπλανηθην και οντως νομιζα οτι θα διαβαζα κατι για τον μεγιστο Καμπουριδη!
    Το ποστ για τον κυνοδοντα,ειλικρινώς,το περιμενω και εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @forester - Να αναμένετε ποστ, ναι. Να βρω λίγο χρόνο πρώτα
    @ napo18 - Ζητώ ταπεινά συγγνώμην που αδίκησα τον παμμέγιστο (θα έλεγα) Καμπουρίδη. Θα επανορθώσω. Όπως όμως διαβάσατε παραπάνω, η παραγγελιά σας (στην ομώνυμη ταινία εμφανιζόταν ο Καμπουρίδης, είστε εις θέσιν -ηλικία να θυμάστε;) για τον κυνόδοντα θα ικανοποιηθεί - μπορεί και προ του φεστιβάλ!
    Ευχαριστίες και ευχές και στους/στις δυο σας!


    Υ.Γ. Αναδημοσιεύω προφορικό σχόλιο φίλου: Δεν τον είπες και καμπούρη(δη) τον Κούλογλου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η κορη εδ΄αλλου τη βαγγελα τη λωλου
    κι εγω νομιζα πως ησασταν υπαρκτος σκακιστης, κυριε John None
    νομιζα πως ησασταν εθνωκαπηλος, κυριε Σιμοπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.youtube.com/watch?v=tzkK3wUjuHw Kyrie L.A. Son Paschalis Kamora latimes.com   

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. paokfc.gr 7 eV vs 1771.2 Angstroms aka Vaggelis Marinakis lpth.gr - Μονο 1 εκανε like στον κυριο Αποστολιδη - ο τοπ 10 φαουλ του παοκ-, κυριε Στογειακοβειτς vs osfp.gr https://www.youtube.com/watch?v=G6lCeeosIeA

    ΑπάντησηΔιαγραφή