Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Σωτήρη Κακίση: σεξ και σπορ!



Κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό απ’ τις εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟΝ το βιβλίο του Σωτήρη Κακίση με τον τίτλο «Σεξ και Σπορ!». Το βιβλίο περιέχει συνολικά 22 κείμενα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο σαββατιάτικο αθλητικό περιοδικό SPORT+ της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το 2008, εκτός από το «Μουρή-νιο ή Περί Ύφους», που δεν πρόλαβε να δημοσιευθεί και είδε το φως το 2010 εδώ στο «OXY-MORON», και τον Πρόλογο και τον Επίλογο, που είχαν διαβαστεί από τον Σωτήρη Κακίση στον ραδιοσταθμό ΜΕΛΩΔΙΑ, στη σειρά εκπομπών της Δευτέρας ΠΕΝΤΕ ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ το 2004. Στο «OXY-MORON» αναδημοσιεύτηκε και το κείμενο «Ποιος, ποιος, ποιος; Ο…άσπρος ο θεός» στο «Μικρό αφιέρωμα στο Θωμά Μαύρο».

Τα κείμενα είναι όλα αθλητικού ενδιαφέροντος, δίχως βέβαια να είναι γραμμένα με τον τρόπο και το ύφος που γράφονται τα ιδίου θέματος κείμενα που διαβάζουμε καθημερινά στον Τύπο και στο διαδίκτυο. Αναφέρονται σε πολλά σπορ, κυρίως όμως στον «βασιλιά» των σπορ, το ποδόσφαιρο. Οι τίτλοι τους όλοι «σωτηροκακισικοί» («Για την Ελλάδα, …Γιαμαμότο!», «Το δριμύ νερό…», «Μια φορά είναι του ...Άι-Όθωνα !», «–Σούταρε, ρε …βαλάκα !», «Ντονατόνι -τόνι - τόνι!», «Ξεκινάει η Κίνα !...», «Τέννις τέχνη» κ.λπ.), φανερώνουν όχι μόνον την από περιπαικτική έως ειρωνική (για να μην πω σκωπτική) διάθεση του συγγραφέα τους απέναντι στα κακώς κείμενα της διεξαγωγής των σπορ σήμερα (που τείνουν να τα μετατρέψουν από αθλητικά σε … σεξουαλικά θεάματα), αλλά και τη βαθειά γνώση του σ’ όλα τα θέματα που πραγματεύεται. Διότι ο Σωτήρης Κακίσης, ο ποιητής, δεν έχει σχέση μ’ όλους αυτούς τους «ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων» που ανακάλυψαν πρόσφατα (κι όψιμα) τα σπορ, άρχισαν ν’ ασχολούνται μ' αυτά και -φεύ!- να γράφουν γι’ αυτά (από κειμενάκια και άρθρα έως ολόκληρα βιβλία!). Ο Σωτήρης Κακίσης, ο ποιητής, αθλητής κι ίδιος, αθλητικο-γραφεί (κι αθλητικο-λογεί) από παλιά, από πολύ παλιά, από τις αρχές της δεκαετίας του 80 (πριν καν την …Αλλαγή!), τότε που τα «αθλητικά» ήταν «μίασμα», «φτηνιάρικες» και «λαϊκές» έξεις, «όπιο του λαού», δεν ταίριαζαν σε «καλλιτέχνες» και «διανοούμενους», πόσω μάλλον σε ποιητές. Όμως ο Σωτήρης Κακίσης, ο ποιητής, ασχολιόταν συνεχώς με τ’ αθλητικά, έγραφε γι’ αυτά στην ΕΓΝΑΤΙΑ και στην ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ (άμα τε ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ...), στο αριστερό ΑΝΤΙ και στο μουσικό ΝΤΕΦΙ, στο ΤΩΡΑ και στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, και πιο μετά σε κάθε είδους έντυπο, από τη σοβαρή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έως το ανάλαφρο PLAYBOY. Αργότερα, μάλιστα, συγκέντρωσε κάποια κείμενά του σ’ ένα βιβλίο, το «Επίθεση! (Ματιές στα Σπορ)» (εκδόσεις Αιγόκερως), προσφέροντας σ’ όλους εμάς τους μικρούς (τότε) της συντηρητικής (τότε) Επαρχίας, ένα άλλοθι, μία δικαιολογία για την ενασχόλησή μας με τ’ αθλητικά. Διότι έπαυε να χαρακτηρίζεται συλλήβδην «χαμηλής πνευματικής στάθμης» η ενασχόληση με τα σπορ, όταν ολόκληρος ποιητής όχι μόνο ασχολείται μ’ αυτά αλλά … βγάζει και βιβλίο! Κι όλα αυτά τότε, στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας και μετεφηβείας μας (μιλώ για όλους εμάς που γεννηθήκαμε στις αρχές της δεκαετίας του 70), τότε που και το ΣΕΞ και τα ΣΠΟΡ ήταν μονίμως στο μυαλό μας, γι’ αυτά μιλούσαμε, αυτά θέλαμε, αλλά ήταν διαφορετικά πράγματα, έπαιζαν διακριτούς ρόλους στη ζωή μας. Όχι όπως τώρα που ΣΠΟΡ δίχως ΣΕΞ (και δη άγριο, πορνό) δεν νοούνται και, όχι!, δεν φταίει το θαυμάσιο βιβλίο του Κακίση γι’ αυτό …


Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2010


Φώτης Μπατσίλας

Υ.Γ. Οι εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟΝ εδρεύουν στη Λευκωσία της Κύπρου και πρακτορεύονται στην Ελλάδα από το ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια, Αθήνα). Το βιβλίο αποτελεί το υπ’ αριθμ. 6 της σειράς «Μικρά Κείμενα» των εκδόσεων ΑΙΓΑΙΟΝ. Το υπέροχο εξώφυλλό του (φωτογραφία του Ιταλού τερματοφύλακα Μπουφόν) έγινε από τον Μανώλη Μανουσάκη. Στις άλλες δυο φωτογραφίες εικονίζεται ο Βέγγος: στη μία είναι τερματοφύλακας και στην άλλη «ζεσταίνεται» για να μπει στο παιχνίδι! Η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τον Βάσο Πτωχόπουλλο. Ο Συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο σε Χρυσή Ενδεκάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου