ΙΗΣΟΥΣ και ΒΑΡΑΒΒΑΣ και... ΙΟΥΔΑΣ (Nicholas Ray, King of Kings, 1961)
Μικρό παιδί, τούτες τις μέρες, ένα ερώτημα βασάνιζε το μυαλό μου σχετικώς με το θείο δράμα: πώς ήταν δυνατόν ο λαός του Ισραήλ, ο περιούσιος λαός, να επιλέξει τη σωτηρία του αιμοσταγούς ληστή κι όχι του Ιησού; Όσο κι αν η διδασκαλία του Χριστού δεν είχε κυριαρχήσει, δεν είχε αγγίξει τον όχλο (πράγμα που μάλλον δεν ισχύει διότι, αν δεν κάνω λάθος, ο ίδιος ο όχλος που επέλεξε να σώσει τον Βαραββά, αυτός επευφημούσε και τον Ιησού κατά την είσοδό του στα Ιεροσόλυμα), εν τούτοις η επιλογή του είναι παντελώς αδικαιολόγητη αφού από την άλλη πλευρά είχε έναν αδίστακτο, σκληρό και βάναυσο ληστή, καθημερινό κι άμεσο κίνδυνο για την περιουσία και τη ζωή του. Ωσαύτως, αδικαιολόγητη μου φαινόταν κι η προδοσία του Ιούδα αφού δεν είχε εμφανείς κι αδήριτες ανάγκες, ούτε μας παρουσιάστηκε ως ρέπων σε δαπανηρές απολαύσεις. Αναρωτιόμουν, λοιπόν, αλλά ρωτούσα και τους άλλους, φίλους, μεγαλύτερους συγγενείς, παπάδες και καθηγητές, θεολόγους και φιλολόγους (και έναν… γυμναστή που άκουγε κουλτουριάρικα τραγούδια…), απάντηση όμως πειστική δεν μου ’δωσε κανείς. Κάτι για «θείο σχέδιο», «θεία βούληση» ή για «χαλιναγώγηση μαζών», θυμάμαι, όλα αυτά όμως, για μένα, ισοδυναμούσαν με «δεν ξέρω».
Χρόνια μετά, τέτοιες μέρες πάλι, είδα στο βίντεο μία απ’ τις πολλές (πάρα πολλές, δηλαδή) ταινίες που διαπραγματεύονται το θείο δράμα, την καλύτερη αμερικανική ίσως (διότι υπάρχουν κι οι ευρωπαϊκές - και μιλώ για το ανυπέρβλητο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο του Παζολίνι), τον Βασιλιά των Βασιλέων του εξαιρετικού σκηνοθέτη Νίκολας Ραίη (Nicholas Ray, 1911-1979, King of Kings, 1961), με τον επίσης εξαιρετικό σ’ αυτήν την ταινία Jeffrey Hunter (1926-1969) στον ρόλο του Ιησού Χριστού (επέλεξα μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αν και η ταινία είναι έγχρωμη). Η ταινία ξεκινάει απ’ την υποδούλωση των Ισραηλιτών το 63 π.Χ. και παρουσιάζει περιληπτικά τα γεγονότα από την Γέννηση έως την Ανάληψη του Χριστού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον λυτρωτικό ρόλο του Ιησού, στην ιδιότητά του ως Απελευθερωτή της φυλής του από τον ρωμαϊκό ζυγό, έτσι δηλαδή όπως τον περίμενε ο περιούσιος λαός. Μέχρι τον Μυστικό Δείπνο, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές με άλλες κινηματογραφικές αφηγήσεις. Αμέσως μετά όμως η ιστορία διαφοροποιείται, τα πράγματα παρουσιάζονται κατά τρόπο που ίσως δεν έχει ιστορική βάση, δεν τεκμηριώνεται σε ιστορικά στοιχεία, δεν είναι όμως ούτε η πρώτη ούτε η μόνη (και φαντάζεστε εύκολα τι εννοώ…): ο Ιούδας, σύντροφος του… επαναστάτη (κι όχι ληστή!) Βαραββά, μαθητής του Ιησού πια, μετά την ήττα και την σύλληψη του Βαραββά, σχεδιάζει να εξαναγκάσει τον Ιησού (που πρέσβευε την ειρηνική επανάσταση) να αποδεχθεί και να χρησιμοποιήσει βία (κι όχι αγάπη) εναντίον των κατακτητών Ρωμαίων. Πιστεύει πως μόλις ο Ιησούς νοιώσει ρωμαϊκό σπαθί στο λαιμό του, θα εξαναγκασθεί να αποδεχθεί τον βίαιο αγώνα. Επισκέπτεται, λοιπόν, τον Καϊάφα και προδίδει τον Ιησού με τα λόγια «ο Βαραββάς κι ο Ιησούς είναι το δεξί και το αριστερό χέρι του ίδιου σώματος». Αργότερα, βέβαια, μετανοιώνει, «τρελλαίνεται», διότι διαπιστώνει, ειδικά όταν βλέπει τον σταυρό, ότι οι πίστη του διαψεύσθηκε, ότι ο Ιησούς έμεινε αμετακίνητος στην θέση του, στη διδασκαλία της αγάπης. Έτσι, λίγο μετά αυτοκτονεί, ενώ ο όχλος, για λόγους ευνόητους πια, επιλέγει να ελευθερωθεί ο Βαραββάς κι όχι ο Ιησούς…
Τα «παιδικά» ερωτήματά μου, όπως διαπιστώνετε, απαντήθηκαν πλήρως (κι ας έχουν, εν τω μεταξύ, τεθεί πολύ περισσότερα και σοβαρότερα και, δυστυχώς, αναπάντητα…). Καλή μας Ανάσταση!
Αθήνα, Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου 2012
Φώτης Μπατσίλας
κι ο θανατος δεν θα`χει εξουσια.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΑΝΑΛΗΨΗ !
Η.Β
Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent.
ΑπάντησηΔιαγραφήI actually like what you've acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can't wait to read
far more from you. This is actually a great website.
Feel free to visit my web site generateur de code Psn
Spot on with this write-up, I truly believe this web site needs a great deal more attention.
ΑπάντησηΔιαγραφήI'll probably be returning to see more, thanks for the info!
Also visit my web blog; Your Anchor Text
That is very interesting, You are an excessively professional blogger.
ΑπάντησηΔιαγραφήI've joined your feed and stay up for seeking extra of your fantastic post. Also, I've shared your site in my social networks
My web site - Dragon City Cheat Engine